BackBackMenuCloseCerrarPlusPlusSearchUluleUluleUluleChatFacebookInstagramLinkedInTwitterYouTubefacebooktwitterB Corporation

Renovatie BZN Kansenhuis in Antwerpen

Creëer samen met Bond zonder Naam een warme plek waar kansarmen kunnen thuiskomen

Sobre el proyecto

Het Kansenhuis van Bond zonder Naam biedt een plek in Antwerpen met diverse activiteiten om kansarme mensen een duwtje in de rug te geven. Samenleven is voor Bond zonder Naam zorgen dat iedereen erbij hoort: ook voor wie het minder makkelijk heeft, omdat hij/zij niet rondkomt of zich als nieuwkomer moet integreren in een vreemd land.

Waarom de ontmoetingsruimte?

Het kloppende hart van het BZN Kansenhuis is de ontmoetingsruimte. Een warme plek waar onze bezoekers hun beurt afwachten om hun wekelijkse aankopen te doen in de Sociale Kruidenier. Deze sociale buurtwinkel biedt kansarmen voedingswaren en huishoudproducten aan goedkopere prijzen. Terwijl ze wachten, ontdekken de bezoekers stap voor stap wat het Kansenhuis nog meer te bieden heeft. De ontmoetingsruimte is een uitnodiging om op verhaal te komen bij een kop koffie of even rust te vinden in de leeshoek. Spontane gesprekken en oprecht luisteren naar elkaar creëren een gevoel van verbondenheid dat mensen in armoede vaak missen. Dankzij allerlei leuke activiteiten kunnen kwetsbare mensen hier hun dagdagelijkse problemen even vergeten. We zien hen openbloeien en opnieuw in zichzelf geloven.


“Wie financieel zwak staat, is dikwijls ook geïsoleerd. Mensen ontmoeten is niet eenvoudig en er is weinig ruimte om even op adem te komen. Dit is een plek waar mensen even ‘zomaar’ kunnen langskomen. Soms om gewoon even tot rust te komen, soms om hun verhaal te kunnen doen. Gewoon luisteren doet al veel. Hierdoor zien we onze gasten opnieuw openbloeien, geloven in zichzelf en andere mensen écht leren kennen”

- Yves Bocklandt, coördinator BZN Kansenhuis -

Ondanks de warme sfeer die de ontmoetingsruimte typeert, heeft de ruimte zelf dringend nood aan vernieuwing…

Na meer dan 13 jaar is het huidige pand van het Kansenhuis zeer dringend aan renovatie toe. Vooral de ongezonde werk- en leefomstandigheden moeten dringend worden aangepakt. Structurele zaken als vochtproblemen, slechte isolatie en het gebrek aan ventilatie staan op de agenda. Want mensen in armoede hebben ook het recht om ontvangen te worden in een veilig, warm en comfortabel gebouw. Ontmoeting staat centraal binnen het Kansenhuis. En daarom willen wij samen de kans grijpen om onze ontmoetingsruimte grondig aan te pakken!

De renovatie start in februari 2018. Het einde is voorzien in de zomer 2018.

Een warm welkom in een upcycled interieur

Voor de nieuwe inrichting van de ontmoetingsruimte willen we na de opknapwerken een upcycling project op touw zetten.  Afgeleefd meubilair en allerhande oude, (on)gebruikte spullen en producten uit het Kansenhuis en het Bond zonder Naam hoofdkantoor worden onder leiding van upcycling ontwerpster Evy Puelinckx omgetoverd tot een nieuw, warm en uitnodigend interieur. De bewuste keuze om te werken met upcycling draagt bij aan onze overtuiging dat we verspilling in onze maatschappij moeten tegengaan.


Het sociale proces binnen dit project

Daarnaast sluit dit project ook aan bij onze focus op verbinding. Zoals bij de andere activiteiten in het Kansenhuis zullen ook hier de bezoekers in het project betrokken worden en zelf mee aan de slag gaan. Naast echte betrokkenheid zullen de verworven vaardigheden hen ook meer zelfvertrouwen en veerkracht bijbrengen. Want het is vaak net die aanmoediging die ontbreekt bij mensen in armoede. Zo krijgen ze een warme succeservaring én wordt de ontmoetingsruimte ook letterlijk ‘hun plekje’. 

Para qué es la financiación

Dit project realiseren brengt natuurlijk ook een hele kost met zich mee. Elke bijdrage is dan ook zeer welkom. Concreet gaat het geld naar de volgende zaken:

Ontwerp & voorbereiding: inventarisering van de bruikbare materialen, brainstorm met de kansenhuisbezoekers, prototypes en een 3D visualisatie.

Uitvoering: bezoekers opleiden, opvolgen en begeleiden om de kwaliteit van het nieuwe interieur én de succeservaring te garanderen.

Extern werkmateriaal: extra materiaal aankopen en op de juiste plaats krijgen.

Campagnekosten: de kosten van het online platform en het maken van de rewards.

Beeldmateriaal: een foto- en videoreportage zodat de Kansenhuis bezoekers een mooi aandenken hebben van het proces dat ze samen hebben afgelegd. Daarnaast is deze communicatie erg belangrijk om de crowdfunders en onze sponsers goed op de hoogte te houden over de renovatie.

Sobre el creador de proyecto

Bond zonder Naam wil zoveel mogelijk mensen vanuit het hart aanspreken en met elkaar verbinden. En zo een samenleving creëren die een warm verschil maakt, vooral voor wie minder kansen krijgt. Concreet willen we dit waarmaken door mensen te inspireren en helpen in hun groei. Want hoe meer inzicht we in onszelf en de wereld hebben, hoe meer we elkaar te bieden hebben. Dit engagement maken we hard voor en met mensen in kansarmoede, eenzaamheid of gevangenschap.

MEER WETEN: WEBSITEFACEBOOK